Extra panenský olivový olej – produkt, který by vám v kuchyni rozhodně neměl chybět

28.04.2021

Extra panenský olivový olej je skvělou univerzální surovinou, kterou můžete využívat v teplé i studené kuchyni. Díky jeho výrazné chuti tak můžete výrazně vylepšit jakýkoliv pokrm - ať už se jedná o těstoviny, maso, či třeba různé saláty.

Jak poznat kvalitní olivový olej?

Extra panenský olivový olej může být vyroben z jednoho či více druhů oliv, čímž vzniká jeho lahodná chuť. Kromě toho je však důležité dívat se také na jeho kyselost neboli aciditu. Pro tento typ oleje nesmí hodnota kyselosti přesahovat 0,8 %, ovšem čím kvalitnější produkt je, tím nižší by měla být jeho kyselost. Proto ty nejlepší olivové oleje nepřesahují kyselost 0,1 %. Důležité také je, aby olivy byly sklízeny ve správné zralosti a šetrným způsobem.

Rozmanité chutě

Jednotlivé druhy extra panenského olivového oleje se mohou výrazně lišit svou chutí. Ta záleží na řadě faktorů, především však na použitých olivách. Z bohaté nabídky si tak můžete vybrat produkt, který bude jako stvořený pro vaše vaření. Ať už toužíte po svěží nasládlé chuti s tóny ovoce a oříšků s vůní po olivách, nebo vás spíše láká nahořklá chuť s podtóny dřeva, která jídlu dodá úplně novou chuť.

Vhodné skladování

Aby si olivový olej udržel svou špičkovou kvalitu, je důležité ho také vhodně skladovat. Pro uchování skvělých vlastností by tedy mělo být samozřejmostí skladovat extra panenský olivový olej v suchém a také chladném prostředí. Ovšem také světlo může podporovat nežádoucí procesy v oleji, proto je skvělou volbou obal v podobě lahve z tmavého skla. To se postará o to, aby kvalita i chuť zůstala zachována.

Olivových olejů je celá řada, nabízí se tak široká paleta různých chutí, kterými můžete dovést jakékoliv jídlo k dokonalosti. Vždy byste se však měli zaměřovat hlavně na kvalitní produkty, jakými jsou oleje s nízkou kyselostí.